Η εφιαλτική για την ανθρωπότητα δικτατορία των ελαχίστων κτητόρων της υψηλής τεχνολογίας είναι ήδη εδώ. Η είδηση -από τις σημαντικότερες της τρέχουσας ειδησεογραφίας κατά τη γνώμη μου- που την είδαμε στη «Ναυτεμπορική» (8.8.23) και μάλλον δεν πέρασε σε άλλο μέσο ενημέρωσης, ήταν τουλάχιστον ανατριχιαστική και εν ολίγοις έλεγε ότι ένας μόνον άνθρωπος μπορεί να αποφασίζει για την πορεία του πολέμου και κατά συνέπεια για τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που μάχονται στην Ουκρανία και αλλού.
Η τεχνολογία αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς, η ζωή μας είναι πλέον απολύτως εξαρτημένη από αυτήν, κάποιοι ελάχιστοι μπορούν να παίζουν, αφανώς συνήθως, με τις ζωές μας.
Γράφει ο Γιώργος Δουατζής
Το δημοσίευμα αναφερόταν στον Έλον Μασκ (περιουσία 223,4 δισ. Δολάρια, Forbes, 2023) και στη δυνατότητά του να παρεμβαίνει στον πόλεμο της Ουκρανίας μέσω των χιλιάδων τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων του. «Η απόφασή του ήταν να προσφέρει, και μάλιστα δωρεάν, ορισμένους από τους χιλιάδες τηλεπικοινωνιακούς του δορυφόρους στον στρατό της Ουκρανίας και των συμμάχων της για να έχουν απρόσκοπτα πρόσβαση στο Διαδίκτυο κυρίως οι στρατιωτικές δυνάμεις (δορυφορικές εικόνες από τα πεδία των μαχών, έλεγχος των drones κ.α.).
Δεκαοκτώ μήνες μετά όμως το σκηνικό αυτό έχει αλλάξει και μάλιστα κατά πολύ. Σύμφωνα με την στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας, ο Μασκ κάποια στιγμή αποφάσισε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου δίνοντας εντολή να απενεργοποιείται η δορυφορική βοήθεια στην Ουκρανία κατά το δοκούν, εγκρίνοντας ή απορρίπτοντας ο ίδιος τα διάφορα αιτήματα του Ουκρανικού στρατού με αποτέλεσμα να δένονται κυριολεκτικά τα χέρια των Oυκρανών επιτελών και να μην μπορούν να οργανώσουν σωστά την άμυνα της χώρας ή να διεξάγουν επιχειρήσεις αντεπίθεσης εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.
Το γεγονός ότι παρά τις αντιδράσεις της Μόσχας και τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού για να μπλοκάρει τον δορυφορικό στόλο Starlink του Μασκ από τον Ουκρανικό ουρανό, ο Μασκ δήλωνε ότι συνεχίζει την παροχή βοήθειας και ότι βρίσκει τρόπο να αποκρούει τις επιθέσεις».
Να λοιπόν, που οι κτήτορες της δύναμης της υψηλής τεχνολογίας διαφεντεύουν για τα καλά πλέον τη ζωή μας. Μιας τεχνολογίας που μεγαλώνει καθημερινά, έχει διεισδύσει στην καθημερινότητα των πολιτών του κόσμου και καθορίζει τη ζωή μας, κάνοντάς την πιο εύκολη μεν, διαχειρίσιμη, χειραγωγίσιμη από του ελάχιστους δε. Και λέγοντας κτητόρων, δεν εννοώ τους εφευρέτες, επιστήμονες και τεχνολόγους ή όσους οικοδομούν αυτό που λέμε καινοτομία προς όφελος της ανθρωπότητας (επικοινωνίες, ιατρική, επιχειρήσεις), αλλά αυτούς που μπορούν να την κατέχουν ως αγοραστές, τους κεφαλαιούχους που κατακτούν τον κόσμο αγοράζοντας δύναμη.
Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν: «Όποιος γίνει ηγέτης στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) θα γίνει ο ηγέτης του κόσμου» και των ηγετών της Κίνας: «Μέχρι το 2030 θα είμαστε οι πρωτοπόροι στην ΤΝ». Εν έτει 2019 η Κίνα αποφάσισε επένδυση περίπου 150 δισ. δολαρίων ώστε να καταστεί ηγέτης στην ΤΝ μέχρι το 2030. Ο περίφημος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας έχει ως αντικείμενο και την πρωτοκαθεδρία στην ΤΝ. Άλλου είδους πόλεμος, με άλλου είδους όπλα, για απόκτηση άλλου είδους όπλων. Κοινός στόχος, η παγκόσμια εξουσία με πολέμους δίχως πυρομαχικά. Εμείς, ερίζουμε ακόμα με μικροπολιτικές αψιμαχίες, ενώ οι εξελίξεις στον κόσμο τρέχουν ιλιγγιωδώς…
Η ειδησεογραφία λέει ακόμα, πως έχουν ενοχληθεί και αντιδρούν στις δραστηριότητες του Μασκ εκτός των Ουκρανών «τουλάχιστον άλλες εννέα χώρες από την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή και έχουν θέσει ανάλογα παράπονα στην αμερικανική ηγεσία για το Starlink όπως η η κυβέρνηση της Ταϊβάν, το Πεκίνο τόσο ως προς την εμπλοκή του δορυφορικού τηλεπικοινωνιακού στόλου για στρατιωτικούς σκοπούς όσο και για την ασφάλεια του ολοκαίνουργιού διαστημικού σταθμού της Κίνας αφού δορυφόροι του Starlink βρέθηκαν κάποια στιγμή στην πορεία του σταθμού και υπήρξε πιθανότητα σύγκρουσης υποχρεώνοντας το πλήρωμα του σταθμού να τον
μετακινήσει».
Η τεχνολογία αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς, η ζωή μας είναι πλέον απολύτως εξαρτημένη από αυτήν, κάποιοι ελάχιστοι μπορούν να παίζουν, αφανώς συνήθως, με τις ζωές μας και τα καθ’ ημάς μέσα «ενημέρωσης» (τηλεοπτικά και διαδικτυακά) συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι της μαζικής αποβλάκωσης με τη δημοσίευση σκουπιδιών και τις δραστηριότητες ασήμαντων μαϊντανών της δημοσιότητας, αγνοώντας τις πραγματικές ειδήσεις. Ως φαίνεται, ξέρουν καλά πως όσο αμβλύνεται η κριτική σκέψη του πολίτη, τόσο περισσότερο αυτός μπορεί να χειραγωγηθεί. Και η παγκόσμια δικτατορία των ολίγων προελαύνει…