Αντικατοπτρισμοί, Διάλογος Ρουκ – Δουατζή, 2017, Στίξις

antikatoptrismoi ekswfylo

Δυο λόγια για το βιβλίοΕίπαν - έγραψανΔείγμα γραφής

Οι Αντικατοπτρισμοί είναι το 28ο βιβλίο μου και αποτελούν έναν ποιητικό διάλογο της Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ μαζί μου.

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ διάβασε Τα Κάτοπτρα (εκδόσεις Στίξις-2017), επέλεξε μικρά αποσπάσματα και ακολούθως “απάντησε” σε αυτά με τον υπέροχο δικό της στοχαστικό τρόπο. Οι Αντικατοπτρισμοί αποτελούν, νομίζω, έναν ουσιώδη ποιητικό διάλογο.

Έγραψε στο προλογικό της σημείωμα η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ: “Όταν διάβασα Τα Κάτοπτρα, η έκπληξη ήταν η πρώτη, πολύ έντονη, αντίδρασή μου γιατί δεν θυμόμουνα να είχα διαβάσει ποτέ ένα τόσο πολυδιάστατο κείμενο, όπου δένουν η σε βάθος φιλοσοφική έκφραση και η ποιητικότητα της ανθρώπινης φύσης, χωρίς να ξεχνάμε τους επιβεβαιωτικούς της ύπαρξης χτύπους της καρδιάς.

Τα Κάτοπτρα διδάσκουν πως η πραγματική σοφία έχει την γλώσσα την ανθρώπινη που εκφράζει απλά μια διαφορετική προσέγγιση ζωής. 

Με τον καιρό έμαθα να μη βάζω το «πιστεύω» μπρος από κάθε πρόταση, αλλά το «ίσως», το «νομίζω», κι έτσι στερημένος από κάθε βεβαιότητα, έμαθα να ζω ήρεμος. 

Αυτές οι αυθόρμητες σκέψεις ήσαν και το έναυσμα του διάλογου ανάμεσα στον Γ. Δουατζή και σε μένα”.

Γεννιούνται, ζουν, πεθαίνουν οι αλήθειες. Συχνά, η απουσία τους φτιάχνει κενό, η απώλεια γεννάει πόνο. Αλλά εκεί, ακριβώς εκεί, καταμεσής του κενού δοκιμάζεται η σκέψη, κι ο χώρος άπλετος να κινηθούν νους και ψυχή, με οδυνηρό κόστος, μιας και χωρίς πόνο δεν υπάρχουν γέννες.
Γ. Δουατζής

Και με τη γέννα γεννιέται κι ένας καινούργιος πόνος, γιατί χωρίς πόνο δεν υπάρχει ζωή, μόνο που σε κάθε ζωή παίρνει διαφορετική μορφή, μεταμφιέζεται καμιά φορά και μοιάζει με χαρά.

Κ. Αγγελάκη-Ρουκ