Η μοιραία μετάφραση, 2023, Μικρή Στίξις, διήγημα

 

Δυο λόγια για το βιβλίοΕίπαν - έγραψανΔείγμα γραφής

«Η Μοιραία μετάφραση» είναι ένα διήγημα βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα, με πολλά στοιχεία μυθοπλασίας και με μία ευθυμογραφική ματιά. Το έγραψα το 2023 ως εναρκτήριο βιβλίο τη σειράς Μικρή Στίξις.

 

Τώρα, γιατί επέμενε ο πατέρας μου να γίνω γιατρός και μ’ έσπρωχνε με το ζόρι σε φροντιστήρια και μελέτες, ώστε να μπω με την πρώτη στην Ιατρική Σχολή, δεν θα μπορούσα να σας πω με ακρίβεια. Πολλά τα σενάρια κι οι εικασίες που τριβέλιζαν το μυαλό μου.
Το έκανε από υστεροβουλία, αν αρρωστήσει γερνώντας να έχει περίθαλψη από πρώτο χέρι; Το έκανε γιατί τότε οι γιατροί και οι δικηγόροι ήταν της μόδας και κυρίως προνομιούχοι προικοθηρούντες γαμπροί; Αν θυμάστε, υπήρχε τότε και η έκφραση «καλοπάντρεψα τον γιο μου», πράγμα που απείχε μακράν ερώτων και ευτυχίας του γιου, αλλά σαφώς εννοούσε ότι ο γιος πήρε γερή προίκα. Το έκανε για να καμαρώνει που ο γιος του θα παρείχε κοινωνικό έργο υψίστης σημασίας, όπως η προστασία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου; Το έκανε διότι πάσχει από άσθμα και θα είχε διαρκή παρακολούθηση από μένα; Το έκανε για να αποδείξει του λόγου το αληθές όταν τσακωνόταν με τον αδελφό του, τον οποίο αποκαλούσε άχρηστο πατέρα και ρεμάλι, διατρανώνοντας ότι: «εγώ θα σπουδάσω τον γιο μου, ρε, γιατρό θα τον κάνω, επιστήμονα, όχι σαν εσένα που θα τον κάνεις καραγωγέα»; Το έκανε, επειδή —όπως μου εξομολογήθηκε μια φορά— με είδε στον ύπνο του σε σημαδιακό όνειρο με άσπρη μπλούζα που του φάνηκε σαν ιατρική; Θυμάμαι που του αντέτεινα: «Πατέρα, μπορεί να ήταν άσπρη μπλούζα χασάπη», και γλίτωσα με αστραπιαία επίκυψη τη βουερή του σφαλιάρα.
Άγνωσται αι βουλαί του πατρός μου. Ομολογώ ότι αδυνατώ να διερμηνεύσω τις τότε προθέσεις του. Τέλος πάντων, όδευα τρις εβδομαδιαίως στο φροντιστήριο, διότι τα σχολεία τότε στερούνταν προσωπικού και παροχής γνώσεων, και επίσης —μην ξεχνιόμαστε— υπήρχε μεν η «Δωρεάν Παιδεία», αλλά θησαύριζαν τα φροντιστήρια για να μας προετοιμάσουν για τις εισαγωγικές στα πανεπιστήμια. Όμως, μην παρεκκλίνω του κεντρικού άξονα της αφήγησης, ήτοι του έρωτα, ο οποίος ήρθε κατακούτελα από κει που δεν το περίμενα.