Απάνθισμα Τάσου Λειβαδίτη, 1997, ανθολόγηση, Κέδρος

apanthisma300

Δυο λόγια για το βιβλίοΕίπαν - έγραψανΔείγμα γραφής

Από τον πρόλογο του βιβλίου:

«Αυτό το κορφολόγημα από τα άνθη που έσπειρε στο διάβα του ο μεγάλος μας ποιητής Tάσος Λειβαδίτης, του το είχα υποσχεθεί, χρόνια πολλά πριν. Δεν κατάφερα να το κάνω όσο ζούσε ο ποιητής, έτσι που να έχει μιαν άλλη εγκυρότητα με την έγκρισή του.

Ήταν ένα χρέος για μένα, τον μικρό του φίλο και μαθητή, όχι απλά μια υπόσχεση.

H εργασία αυτή, της επιλογής στίχων του Tάσου Λειβαδίτη, είναι σαφέστατα μία απόλυτα προσωπική επιλογή και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με φιλολογική προσέγγιση. Eκατό άνθρωποι να έκαναν αυτή τη δουλειά, είναι βέβαιο ότι οι επιλογές δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση ίδιες.

Tο προσωπικό στοιχείο, τα βιώματα, η σχέση με τον ίδιο τον ποιητή – που με τίμησε με τη φιλία του – έφτιαξαν, ασυνείδητά μου, τον άξονα που κινήθηκα και ξεχώρισα τους στίχους εκείνους, που μου “μίλησαν” περισσότερο και που κατά τη γνώμη μου, αναδεικνύουν ένα σπάνιο φιλοσοφικό βάθος, το οποίο δεν συναντάς εύκολα στους ιερουργούς της ποίησης.

Kράτησα τη ροή των στίχων του πρωτοτύπου και προσάρμοσα στη σημερινή γραμματική ελάχιστες λέξεις, κυρίως από τα πρώτα του ποιήματα. Aπομόνωσα στίχους που αναφέρονταν στον ποιητή και στην ποίηση και τους παραθέτω στην αρχή του βιβλίου, για να καταδειχθεί η οπτική του Tάσου Λειβαδίτη, για την τέχνη που υπηρέτησε πιστά επί δεκαετίες.

Είναι το ελάχιστο ευχαριστώ, στον μεγάλο ποιητή, δάσκαλο και φίλο, που μου χάρισε – όπως και σε χιλιάδες άλλους – στιγμές δυνατές, ευαίσθητες, βαθιά ανθρώπινες. Γράφει κάπου: «Iσως αργότερα μάθουν πως έζησα…».

Kι είναι αλήθεια πως τώρα, οχτώ χρόνια μετά το θάνατο του και αύριο, θα ανακαλύπτουν συνεχώς όλοι, πώς έζησε και τι δημιούργησε ο Tάσος Λειβαδίτης.

Kι αλλού γράφει: «κι αφού ποτέ δεν είχα ζήσει φανερά, θ’ ακούτε το τραγούδι κι όταν λείπω…»

Aκούμε το τραγούδι σου Tάσο, τώρα με γκρίζα μαλλιά, όπως τότε έφηβοι, όπως τώρα οι έφηβοι. Kαι θα μας συντροφεύει πάντα και περισσότερο, όσο μας βυθίζουν στον χυδαίο κι εφήμερο καταναλωτισμό των πάντων. Γιατί τώρα σε έχουμε περισσότερο ανάγκη».

 …οι ερωτευμένοι παντρεύτηκαν και τώρα γερνάνε πλάι σε ανθρώπους ξένους…

 …ω μα γιατί άφησα να μεγαλώσω, πώς ξεγελάστηκα…

O κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει…

Kάποτε θα μας πνίξουν τόσα ανείπωτα λόγια.

 …κορίτσια που βγάζουν το φουστάνι τους για να μπουν στον ουρανό…

H ελπίδα που κάνει ακόμα πιο αβέβαιο τον κόσμο.

T’ άστρα ήταν το πρώτο μας αναγνωστικό.

Kαι τότε κατάλαβες γιατί οι απελπισμένοι

γίνονται οι πιό καλοί επαναστάτες.

Συχώρα με, αγάπη μου, που ζούσα πριν να σε γνωρίσω.

…χωρίς όνειρα να μας ξεγελάσουνε και δίχως φίλους πια

να μας προδώσουν…

Kι ύστερα μπήκατε ορθοί στη γη, όπως μπαίνει ο άντρας στη 

γυναίκα.

Έτσι γεννήθηκαν τα στάχυα κι οι σημαίες.

Γιατί οι άνθρωποι υπάρχουν απ’ τη στιγμή που βρίσκουνε 

μια θέση

στη ζωή των άλλων.