Πορτρέτα μιας άλλης εποχής, 2023, Κάκτος, Δοκίμιο

 

Δυο λόγια για το βιβλίοΕίπαν - έγραψανΔείγμα γραφής

Το βιβλίο «Πορτρέτα μιας άλλης εποχής» περιλαμβάνει αυτοβιογραφικές συνεντεύξεις-πορτρέτα πέντε προσωπικοτήτων πολιτικών, οι οποίοι με την παρουσία και το έργο τους καθόρισαν τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού έως σήμερα, άφησαν ισχυρά ίχνη στην πρόσφατη πολιτική ιστορία και δίνουν σημαντικά ιστορικά στοιχεία για μια συγκεκριμένη περίοδο, μιας και όλοι ήταν σχεδόν συνομήλικοι, γεννημένοι στο διάστημα μίας δεκαετίας (από το 1914 έως το 1924). Οι ξεχωριστές ματιές του καθενός, αναλόγως της πολιτικής του θέσης, δίνουν μια κυκλική θεώρηση των γεγονότων που σημάδεψαν την πολιτική ζωή επί μισό αιώνα και αποτελούν σημαντική ψηφίδα στην πολιτική ιστορία της χώρας.
Εύκολα θα διαπιστώσει ο αναγνώστης αν οι συνομιλητές του Γ. Δουατζή χαρακτηρίζονταν από σεμνότητα, εγωπάθεια, αντίληψη του κοινού καλού, διάθεση πραγματικής προσφοράς στον τόπο, αν διέθεταν όραμα, φιλοσοφική́ διάσταση σκέψης, γενναιότητα, μικροψυχία, ευαισθησία και πολλά́ άλλα.
Με την αποφυγή́ κάθε παρέμβασης, την τήρηση ίσων αποστάσεων και σεβασμό στα χαρακτηριστικά της γλώσσας του καθενός, φωτίζονται πτυχές της προσωπικότητάς τους, αποκαλύπτονται αρκετά στοιχεία που συνέθεταν το εγώ τους, τη ματιά τους για την πολιτική, τους ανθρώπους, τον εαυτό τους και τον κόσμο.

Πρόκειται για αυτοβιογραφικές συνεντεύξεις. Κι αυτό, διότι μοναδικός ρόλος μου ως δη- μοσιογράφος ήταν η διευκόλυνση των πολιτικών να αφηγηθούν τα γεγονότα της ζωής τους. Δεν είχαν στόχο αυτές οι συνεντεύξεις την άγρα αποκαλύψεων ή τη συγγραφή βιογραφιών. Προσπάθησα να έχω μια –όσο το δυνατόν εκ βαθέων– εξομολόγηση προσωπικών βιωμάτων και μια αναδρομή σημαντικών γεγονότων ζωής, γεγονότων που είχαν επίπτωση στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ο αναγνώστης θα κρίνει αν, και σε ποιον βαθμό, πέτυχα να φωτίσω πτυχές της προσωπικότητας αυτών των πολιτικών. Το βέβαιο είναι πως, με την αποφυγή κάθε παρέμβασης και με τη διατήρηση της ιδιολέκτου του καθενός, διαφαίνονται αρκετά στοιχεία που συνέθεταν το εγώ τους, τη ματιά τους για την πολιτική, για τους ανθρώπους, για τον κόσμο.
Ο χρόνος που έχει περάσει επιτρέπει μια ματιά στο παρελθόν με νηφαλιότητα, ώστε να μπορέσει κάποιος να κρίνει τα χνάρια που άφησαν στην ιστορική τους διαδρομή οι πολιτικοί, οι οποίοι παρουσιάζονται σε αυτόν τον τόμο. Πολιτικοί, οι οποίοι με την παρουσία και το έργο τους έθεσαν τις βάσεις διαμόρφωσης του μετέπειτα πολιτικού σκηνικού, με επιδράσεις έως τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.
Μην ξεχνάμε ότι οι πολιτικοί αυτοί βίωσαν έντονα τον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τη Δικτατορία των συνταγματαρχών, το Κυπριακό, τη Μεταπολίτευση, στην οποία, κυρίως, έδωσαν τα δικά τους ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Τι τους δίδαξαν τα ιστορικά περάσματα που έζησαν;
Ποια μαθήματα πήραν από το παρελθόν, ώστε να χτίσουν το μέλλον;
Πόσο καταλυτικός ήταν ο ρόλος τους στο σήμερα που ζούμε;
Τις απαντήσεις, βεβαίως, θα δώσουν οι ιστορικοί. Αλλά, κάθε σκεπτόμενος πολίτης μπορεί να αναλογιστεί και να δώσει ψύχραιμα τις δικές του απαντήσεις.