17 Nov 2013

Το σπασμένο παιχνίδι – Δύο Λόγια για το Βιβλίο

0 Comment

Αυτό το έργο το κατατάσσω στα συλλεκτικά βιβλία. Διότι περιλαμβάνει υλικό σπάνιο, αλλά και ενδεικτικότατο της σκέψης και της ζωής του Κώστα Αξελού, όπως εκτεταμένο βιογραφικό, πλήρη βιβλιογραφία στα ελληνικά, φωτογραφίες και χειρόγραφο του μεγάλου στοχαστή.

Ως τώρα τα βιβλία του φιλοσόφου μας έδιναν το στίγμα της σκέψης του σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Εδώ μιλά για πολλά θέματα, εκθέτει την οπτική του σε ζητήματα καίριας σημασίας, όπως η κοινωνία, ο άνθρωπος, ο έρωτας, ο θάνατος. Μιλά ως και για θέματα που έχουν απασχολήσει την προσωπική του ζωή. Απογράφει ψήγματα της προσωπικότητάς του. Και βέβαια τα λόγια του ενδιαφέρουν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Θεώρησα χρέος μου την δημοσιοποίηση της πλήρους απομαγνητοφώνησης της τελευταίας συνέντευξης του Κώστα Αξελού, ως παρακαταθήκη για τους επερχόμενους, ιδιαίτερα αυτήν την στείρα εποχή στην οποία ζει η πατρίδα μας, την γεμάτη με δυσκολίες στα όρια του τραγικού. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στα δύο χρόνια από τον θάνατό του.

Το βιβλίο περιέχει ολόκληρη την τελευταία συνέντευξη που μου παραχώρησε ο μεγάλος στοχαστής – με την συγκινητική φροντίδα της συντρόφου του Κατερίνας Δασκαλάκη – στις 5 Μαρτίου 2009, πριν φύγει οριστικά στις 4 Φεβρουαρίου 2010, σε ηλικία ογδόντα έξι ετών. Μέρος του υλικού αυτού (περίπου το ένα πέμπτο) είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό “Κ” της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας “Καθημερινή”, περιορισμένο σε έκταση για τις ανάγκες του περιοδικού, με εξαίρετες φωτογραφίες του Αλέξανδρου Αβραμίδη.

Στην εισαγωγή του βιβλίου, περιπλανιέμαι ανάμεσα στον απόηχο του «παιχνιδιού του κόσμου» και της «ποιητικότητας», έννοιες που αποτελούν καίριες συνισταμένες της σκέψης του μεγάλου φιλοσόφου.

Στο επίμετρο καταγράφονται συνοπτικά οι φιλοσοφικές θέσεις του Κώστα Αξελού. Την επιστημονικά δύσκολη αυτή εργασία ανέλαβε ο καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας Μάριος Μπέγζος, ο οποίος επί χρόνια έχει ασχοληθεί με το έργο του Κώστα Αξελού.

 

 

 

Προηγούμενο
Επόμενο
[top]
About the Author
douatzis