16 Jan 2014

Η βόμβα της οργής

0 Comment

του Γιώργου Δουατζή

Η χώρα βρίσκεται στην κατασκευασμένη δίνη των Αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες πήραν διαστάσεις έντονου, απαράδεκτου κομματικού ανταγωνισμού. Η χώρα ζει σε κλίμα προεκλογικό που παραπέμπει σε κλίμα εθνικών εκλογών. Όλοι ανεξαιρέτως οι κομματικοί παράγοντες αγνοούν Συνταγματικές επιταγές και δημοκρατικές αρχές, οι οποίες ορίζουν και απαιτούν μία Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη, αυτοδύναμη και κυρίως υγιή χωρίς δηλητηριώδη κομματικά κύτταρα στον οργανισμό της.

Ανενδοίαστα οι κομματικοί αρχηγοί ορίζουν τους υποτακτικούς – υποψήφιους, περιοδεύουν ανά την χώρα επαιτώντας ψήφους υπέρ των επιλεγμένων από εκείνους υποψηφίων, ερμηνεύουν κατά βούληση τα προβλεπόμενα από τις δημοσκοπήσεις αποτελέσματα, αρνούμενοι ότι ο λαός καταλαβαίνει απόλυτα πλέον τα μικροκομματικά παιχνίδια τους και ότι περισσεύει η οργή του για την ευθεία υποτίμηση της νοημοσύνης του.

Μετά τις εκλογές, τελείως συμπτωματικά, θα ανακοινωθούν, το νέο αυξημένο έλλειμμα της χώρας από την τρόϊκα και τα νέα φορολογικά μέτρα από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ως άλλος υποψήφιος δήμαρχος περιοδεύει και δίνει ψίχουλα ντροπής στους συνταξιούχους. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συναγωνίζονται σε κορώνες, δίνοντας με κάθε τρόπο την εικόνα εθνικών εκλογών, αγνοώντας στην πράξη τον – ιερό για πολλούς και δικαίως – θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ανατάραξη των βαλτωμένων πολιτικών υδάτων από τη δυναμική που αναπτύσσει ο Γιάννης Δημαράς, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του πολιτικού συστήματος, το οποίο δείχνει ανήσυχο, αλλά όχι προσγειωμένο στην πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος Έλληνας. Προφανώς δεν καταλαβαίνουν ότι ο Δημαράς εκφράζει τη σωρευμένη οργή των πολιτών, είναι από τους λίγους που δεν έχουν κομματικό χρίσμα και ανάλογη οικονομική υποστήριξη και δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για την εντιμότητά του. Περιέλαβε δε στο συνδυασμό του, υποψηφίους από όλους τους κομματικούς χώρους. Συμβολοποιεί δηλαδή, όσα θέλγουν τον ψηφοφόρο στην συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία της απαξίας του πολιτικού συστήματος, όπως αυτό λειτουργεί.

Οι εντολοδόχοι της τρόϊκας, κατανοούν, έστω αργά το τραγελαφικό. Ότι η κοινωνική συνοχή εκφράζεται πλέον μόνο μέσα από τη συλλογική οργή των πολιτών, οι οποίοι δείχνουν να μην έχουν πειστεί για το μονόδρομο των κυβερνητικών επιλογών. Η λαϊκή συναίνεση αναιρέθηκε από τον κοινό νου, ο οποίος λέει ότι οι φόροι είναι το κατεξοχήν εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, αναδιανομής του εισοδήματος και προστασίας των αδύναμων. Όχι εργαλείο απομύζησης των ελαχίστων οικονομιών των ασθενέστερων τάξεων. Χωρίς ρευστότητα στην αγορά και στοιχειώδη παραγωγή κέρδους από την πλειοψηφία των μικρομεσαίων, δεν θα υπάρξει αύριο ούτε ένα ευρώ για να στηριχθεί η όποια κοινωνική πολιτική.

Τα ερωτήματα έρχονται και μένουν δυστυχώς αναπάντητα. Πώς θα πετύχουν τα μέτρα χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας; Πώς θα πείσει η κυβέρνηση ότι αναδιανέμει το εισόδημα, όταν την πληρώνουν μόνον και πάλι χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι; Γιατί δεν διώκονται και δεν εισπράττονται βεβαιωμένες οφειλές μεγάλων φοροφυγάδων; Είναι στο απυρόβλητα όσοι μετακίνησαν κεφάλαια στο εξωτερικό;

Πολλοί μιλούν ασυλλόγιστα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, παρά το ότι η λαϊκή εντολή είναι πρόσφατη και στον ορίζοντα δεν φαίνονται πολιτικοί οργανισμοί με νέες προτάσεις. Όποιος και να εκλεγεί, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, θα εφαρμόσει αναγκαστικά επί μία τριετία τα κάθε λογής μνημόνια. Όσοι εμφανίζονται ως σωτήρες, είναι αυτοί που οδήγησαν τον τόπο σε αυτή την τραγική κατάσταση. Οι οποίοι δεν τολμούν να μιλήσουν για την πολλαπλή κρίση κοινωνίας, πολιτισμού, αξιών ζωής, η οποία εκφράστηκε με τον οδυνηρότερο τρόπο ως οικονομική κρίση. Τι θα πρόσφεραν λοιπόν οι εθνικές εκλογές πέρα από την αναπαραγωγή των ίδιων νοοτροπιών και ειδώλων;

Μοναδική ευχή τώρα, να οδηγηθούμε ως κοινωνία σε ψύχραιμη περισυλλογή, να αναδειχθούν νέες άφθαρτες πολιτικές δυνάμεις και η βόμβα της σωρευμένης λαϊκής οργής να μην εκραγεί με βία και καταστροφές, αλλά να μορφοποιηθεί σε συνετή πολιτική πρόταση, σε δύναμη δημιουργίας. Είθε…

 

 

 

Προηγούμενο
Επόμενο
[top]
About the Author
douatzis